Blog Layout

Vellykket sommerleir for barn som stammer i Lillehammer

Ciel Waagenes Udbjørg • 25. juni 2018
SUKSESS: Familieweekend er et av de mest populære arrangementene til NIFS, i år på Lillehammer. FOTO: NIFS
Arrangementet er et kjempetilbud, sier barna selv. Familieweekend samler hver sommer barn som stammer til en sosial og lærerik he

Av: Ciel Waagenes Udbjørg
Publisert: 26.06.2018

Det er i juni det skjer. Noen svir av masse brennbart for å styrke solen, andre sykler 540 kilometer for moro skyld, og atter andre møtes på et hotell i Lillehammer for en weekend med NIFS-ere. Tillike med bålbrennerne og syklistene hadde NIFS bestilt godvær, og det fikk vi til gangs!

Helgen 22.–24. juni var det igjen tid for Familieweekend med Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS). Hver sommer arrangerer Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS) en sommerleir for barn som stammer. NIFS arrangerte Familieweekend første gang i 2014 på Gjøvik, og hvert år har rundt 25-30 barn deltatt på arrangementet.

I år hadde totalt 50 meldt seg på, derav 23 barn.

Lang tradisjon

Familieweekend er en sommerleir for og med barn, det er lek og moro hele helgen. Monica Juliebø har hatt lederansvaret for Familieweekend siden 2015 og var en sentral aktør også på tidligere arrangementer. I god tradisjon ble barna også i år delt inn i tre grupper; de små, de mellomstore og tenåringer, mens vi voksne ble sittende samlet på egne bord. Vi fikk en «selskapslek», navnlig et kort med «sann/usann» på, der vi skulle si navnet vårt og en påstand som var sann/usann. Deretter skulle vi andre gjette om den var sann/usann, og den med flest riktige «vant».

En fin-fin-måte å bryte isen på og lære navn. Innledningsvis hadde vi alle presentert oss, barn som voksne tok til mikrofonen. Her var det deltakere fra Ålesund, Mosjøen, Ytre Enebakk, Nesodden og Molde. Kveldens offisielle program ble avsluttet med en Kahoot-quiz, med stor deltakelse, og «ungelaget» vant glatt over oss fra «oldsakssamlingen».

Som en aller siste oppgave fikk vi i oppdrag å komme på fem spørsmål til lørdagens Kahoot (der det skulle være 40 spørsmål!).
SOSIALT: Familieweekend er et sosialt arrangement for og med barn som stammer. FOTO: Trude Myklebust Osnes

Berg-og-dalbane i Hunderfossen

På lørdag var det tur til Hunderfossen Familiepark. Takket være et logistisk lykketreff (og en ikke så liten Monica-kraft) klarte vi å stable oss inn i egne biler. Dermed sparte vi alt bryderiet med buss og drosje som vi opprinnelig var blitt forespeilet.

Vi var heldige med været (sol og ikke for varmt) og attraksjonene var mange og spennende, berg-og-dalbane, vikingskip, eventyrtog, rafting, tømmerrenne og «trolldroppet».

Nærmere lunsj okkuperte Monica en grill, og med bistand fra gode hjelpere ble hele NIFS-flokken fôret med pølser. Barna var høyt og lavt, og så ut til å riktig storkose seg sammen,

Endelig fikk jeg så tid til å prate litt med noen, og først ut ble Maryam Sadat-Kihle, som var sammen med Roar og William.

– Hva synes du om weekenden så langt?

– Kjempehyggelig! Det er andre gang vi er med, og artig å se igjen gamle kjente. Lillehanner (og Hunderfossen) er et fint sted, selv om det var lang reise fra Tjøme. William er meget fornøyd med helgen! sier Maryam.

– Familieweekenden er et kjempetilbud, alle burde komme!

– Så lurer jeg på om det hadde vært en tanke med en «barneleir», for «selvgående» barn, sånn 6+ og litt oppover, Kanskje inklusive ungdom (litt sånn á la fotball/speiderleir)?

– Men summa summa summarum: Håper dette tilbudet med famileweekender fortsetter!

Også Henrik, sønnen til Lena Schille, var kjempefornøyd, med sin første Familieweekend. å slå kloa i en tenåring er ikke helt enkelt…

– Alt var topp! sier han.

Familien Ole Jørgen Osnes, Trude Myklebust Osnes og Hanna Tønnesen (og lille Emma) var på sin andre Familieweekend. Trude kunne ikke rose arrangementskomiteen ved Monica Juliebø og Anne Marie Heidenreich nok.

– De hadde gjort en kjempejobb både med alt på hotellet og det store fokuset på det sosiale, både for de som stammer og de rundt. Og masse kudos til Monica for inndelingen i aldersgrupper! sier Trude.

Kari Anne Karlsen, med Per Kolstad og Julie (13), var også fornøyd.

– Det var hyggelig å møte andre som stammer og høre om andres erfaringer, sier hun.

Julie var på sitt aller første treff, og ville gjerne komme igjen neste gang. I løpet av helgen hadde hun blitt inspirert til å lage en «powerpoint»-presentasjon om stamming for klassen til høsten (hun begynner da på ungdomsskolen, og bare en tredjedel fra gamleklassen er med videre). Hun var også interessert i å være med på Ungdomsweekenden til høsten.
TRADISJON: Familieweekend ble for første gang arrangert i 2014, og arrangementet er hver sommer i slutten av juni. På bildet fra venstre ser vi Hanna, Henrik, Emma, Petter og Pål. FOTO: Trude Myklebust Osnes

Mest sosialt, noe faglig

Etter middag lørdag var det samling i «storsalen» igjen. Monica løftet stemningen med å kjøre i gang biten ned praktisk informasjon til tonene av Queens «We Will Rock You», med entusiastisk deltagelse fra salen. Etterpå ble det ny Kahoot, demo på en dans fra «Forthnight» ved fire-fem av gutta (og Monica) toppet med karaoke og stolleken.

Eivind Nordlie, tidligere styremedlem og økonomiansvarlig i NIFS, har vært på alle famileweekendene til nå, og var ytterst fornøyd med årets, med bra tilbud for barna både på hotellet og på Hunderfossen. Ifølge Nordlie er det å skreddersy et arrangement en krevende oppgave, og at det i begynnelsen var for mye faglig innhold som i Kristiansand for tre år siden.

– Det viste seg jo at Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet som gir offentlig støtte til frivillige organisasjoner, red.anm.) ville ha mye mer sosialt samvær og mindre fag på disse treffene, noe årets treff så avgjort avspeilte. Treffene har blitt bedre og knytter sammen barna, nettopp fordi det legges så stor vekt på det sosiale, forklarer Eivind Nordlie.

– Det er bra at det faglige ikke er så veldig i fokus, famileweekendene skal være for det sosiale. Det er gull for barna å møte andre, både voksne og barn, som stammer!
ORGANISATOR: Monica Juliebø har gjennom flere år bygget opp Familieweekend til å bli et veldig populært arrangement. FOTO: Ciel Waagenes Udbjørg

Stamming i skolealder

Helgen 5.-7. oktober arrangerer NIFS en ungdomsleir i Oslo, #ViErUngStammen. Den første ble holdt i fjor etter signaler om at flere av de eldre barna på Familieweekend ønsket et tilsvarende arrangement for noen på sin egen alder.

Søndag i Lillehammer holdt logoped og medlem av NIFS’ Faglig utvalg, Tommy Olsen et interessant foredrag om stamming og stammebehandling. Han stammer selv, og hadde derfor en egen tilnærming til nettopp det å stamme, årsakene til stamming og behandlingsmetoder, med særlig vektlegging på stamming i skolealder, det vanskeligste feltet for logopeder, ifølge Olsen.

Foredraget var godt gjennomarbeidet og interessant!
Av Ylva Sevilhaug-Schjølberg 31. mars 2025
Årsmøtehelg 2025 og presentasjon av nytt styre
16. mars 2025
Kjære medlem! I stamposten ifjor skrev jeg et innlegg om at Nifs «rebrandes» og at vi nå i godt over ét år har jobbet mye med merkevareendringen. På forsiden sto det imidlertid at vi gledet oss til å vise frem forslaget til dere medlemmer i august 2024! Dette var jo tenkt å arrangeres i forbindelse med høstweekend, men da den ble avlyst grunnet liten påmelding, ble jo ikke dette noe av likevel. Men fortvil ikke! Forslaget står enda, og vi har bestemt oss for å vise det frem på årsmøtet 2025 istedenfor. Dette er for at flest mulig medlemmer skal ha mulighet til å være med og for at vi i komitéen skal ha tid til å forberede forslaget godt. Vi tenkte likevel det kunne være lurt å vise dere noen smakebiter på hva merkevareendringen består av! Når vi sier merkevareendring, navnebytte og logoforslag, er det vanskelig for dere medlemmer å se for dere akkurat hvordan det skal se ut, eller hva det innebærer. Vi fikk jo god hjelp av TRY til å sette sammen en grundig designerpakke, hvor alle løsninger er nøye gjennomtenkt for å speile stamming og løpsk tale best mulig! Nå er det jo ikke slik at det er så lett å «tegne» stamming og løpsk tale, rett og slett fordi den ser så forskjellig ut fra person til person. Det var viktig for oss under hele prosessen at vi skulle få frem det individuelle, sterke og modige uttrykket. Det synes vi at vi har fått til skikkelig godt. Hva gjelder navn, er dette kanskje den største endringen som blir en vane å venne seg til for dere som har vært i NIFS lenge! Dere er jo vant til NIFS, og vant til logoen vår. Logoen er ikke brukt i dagligtalen vår rundt NIFS, så det blir kanskje ikke et like stort savn, men navnet «NIFS» er kjent for mange tunger. Men hva betyr egentlig NIFS...? NIFS er jo forkortelsen for «Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale».. Puh, blir jo sliten i fingrene av å skrive hele det navnet! Og det blir man når man må si hele organisasjonsnavnet vårt også, så da ble vel NIFS en kort og enkel forkortelse. Det eneste problemet er at den er ikke spesielt åpenbar. Heldigvis for oss har vi en poet på laget i komitéen, som en sen kveld på arbeidet klekte ut et navn vi andre i komitéen umiddelbart syntes smakte godt på tungen når vi sa det høyt! Klare? STOLT! Ja, det er lov å klappe, for vi selv syntes dette er fryktelig bra, sånn helt ydmykt selvsagt;) Fra spøk til revolver: det nye navneforslaget vårt er nemlig « Stolt ». Hva står det for? Jo, det står for « St amming o g l øpsk t ale». Enkelt og greit. Stolt er et navn vi ønsker å forbinde stamming og løpsk tale med! Når man tenker på funksjonshindring eller annerledeshet er det ikke alltid at det er forbundet med stolthet. Det er noe vi i NIFS, forhåpentligvis snart Stolt, ønsker å gjøre noe med. Vi ønsker at mennesker som stammer og taler løpsk skal stå rakrygget og si «jeg stammer/har løpsk tale og er medlem i Stolt». Det er det mye styrke, modighet og råskap i. I tillegg er jo ordet «stolt» positivt ladet, og gir gode assosiasjoner, noe vi også synes er viktig når man skal til med en navneendring. Under prosessen med merkevaren fant vi jo fort ut at det er begrenset med alternativer rundt nytt navn. Hovedtanken var at det skulle være et enstavelsesord, kort & catchy, og at det skulle gi mening. Hva er bedre enn Stolt da? Ingenting mener vi, så derfor landet vi på nettopp det! Tusen takk Ciel, for meget god idé en sen kveld på trikken! Det fulle og hele navnet vårt blir derfor: Stolt - stamming og løpsk tale! Så kommer vi til logo. Her steppet TRY opp og hjalp oss stort, når våre hjerner gikk tom for idéer. Som skrevet tidligere er det vanskelig å male et bilde på hvordan stamming og løpsk tale ser ut, uten at det blir en figur som spyr ut ord og bokstaver. Det var ikke akkurat «looken» vi gikk for, så her fikk TRY en stor jobb foran seg for å best mulig lage en logo som representerte oss, men på en positiv måte. Vi fikk flere logoforslag, men vi falt for én som vi syntes passet inn estetisk og moralsk. Logoen, som dere ser på bildet under, skal etterligne mennesker som prater sammen. Den er enkel, stilren, men billedlig. Hodene danner en slags trekløver, og ser du bort fra planten kløver, så kan man jo se på trekløveren som et symbol på en gruppe som holder sammen. Nå er vi i organisasjonen mange flere enn tre personer, men tanken er uavhengig av antall medlemmer, at gruppen som prater sammen står for samhold og fellesskap. Det er jo mye mer enn bare logo og navn som gjelder når man tenker på en helhetlig merkevareendring. Vi snakker farger, utforming, markedsføringsstrategier og mer. Alt dette har TRY hjulpet oss med, under tett oppfølging med komitéen som var ansvarlig. Under teksten, i bilde-sliden her, har dere fått sett litt ulike måter Stolt skal se ut. Vi har mange fargekombinasjoner vi kan bruke, og fargene er også nøye valgt ut. Gulfargen blant annet representerer NIFS som vi kjenner det idag, og lillafargen har tatt inspirasjon fra britiske «STAMMA», som opererer med mye lilla! Som dere forhåpentligvis både ser og hører er det lagt en god del arbeid bak dette prosjektet, og jeg snakker på vegne av hele komitéen når jeg sier at vi er skikkelig ... stolt! Nå er det likevel opp til dere medlemmer om Stolt blir virkelighet, og vi bytter ut NIFS og «måkeskit» med noe mer moderne og beskrivende for organisasjonen! På årsmøtet i vår vil vi holde en presentasjon av merkevareendringen (den vil også streames digitalt), og gi tid til å svare på eventuelle spørsmål som kanskje dukker opp underveis. Nøl ikke med å sende mail til «post@stamming.no» før vårseminaret også dersom det er noe dere har på hjertet! På årsmøtet vil det også avholdes en avstemning over endringen, men til de som ikke har mulighet til å være med fysisk på årsmøtet, vil det også gies tilgang noen dager før årsmøtet til å stemme digitalt! Det er derfor viktig at alle medlemmene i NIFS bruker retten deres til å stemme, enten dere digger Stolt, eller er skeptisk til endringen! Jeg vil igjen få understreke hvor godt komitéen har jobbet, og at samarbeidet med TRY gikk over all forventning! All honnør til alle de flinke menneskene som har jobbet på dette prosjektet! Vi sees på årsmøtet til våren, og i innboksen når som helst! -På vegne av komité for merkevareendring, Ylva "Link til streaming vil sendes dagen før og samme dag som årsmøtet avholdes, 22. mars. Informasjon og tilgang til digital avstemming vil bli sendt ut mandag 17. mars på mail!"
Av NIFS 23. februar 2025
Velkommen til familieweekend på Hove Leirsenter 6.-8. juni 2025
Av NIFS 27. januar 2025
NIFS arrangerer Årsmøte og vårseminar den 22.-23. mars på Thon Hotel Opera, Oslo.
12. januar 2025
Ungdomsweekend i år gikk av stabelen 9.august i Oslo med hele åtte flotte ungdommer som valgte å bruke ene helgen sin av sommerferien på å knytte verdifulle bånd med både oss arrangørene og hverandre!
Av NIFS 1. september 2024
NIFS arrangerer Høstweekend den 18.-20. oktober på Scandic Solli, Oslo.
Av NIFS 8. august 2024
Nordic Stuttering Seminar 2024 i Estland
22. juni 2024
Center Logopedi kjører igang Camp Dream, Speak, Live i Norge denne sommeren!
3. juni 2024
BLI MED PÅ UNGDOMSWEEKEND 2024!!
27. mars 2024
NIFS på FFO´s lederkonferanse 2024!
SE ELDRE NYHETER
Share by: