Impro Neuf er en improteatergruppe som holder til i kjelleren på Chateu Neuf i Oslo. Impro Neuf driver med improvisert teater, altså teater helt uten manus. Søndag 22. mars holder improteatergruppen en tretimers-sesjon for oss. – Vi skal skape et trygt rom, uten forventningspress, der vi sammen leker oss med forskjellige øvelser og utfordrer spontaniteten og lekenheten i oss! Ingen blir tvunget til å stå på noen scene eller spille foran andre, men målet er å skape et miljø der vi glemmer at vi opptrer og bare har det gøy! forsikrer Sterud.
Uten manus
Improteater er teater helt uten manus der man spiller korte eller lange scener som man ikke har planlagt på forhånd. Det finnes mange forskjellige måter å gjøre dette på, og innen improteater skiller man mellom langform og kortform-impro.
Langform er ofte litt lengre scener og historiefortelling, der man jobber dypere med å utvikle en karakter og historiebygging underveis i showet. Kortform er nærmere teatersport, der man for eksempel har leker, konkurranser eller utfordringer til improvisatørene som står på scenen.
– Selv om alt på scenen er improvisert, finnes det tips og teknikker til hvordan vi kan gjøre improvisert historiefortelling lettere for oss selv, og det er dette vi øver på når vi har kurs, forklarer Sterud.
Befriende kroppsspråk
– Et fellestrekk for mange som stammer er at de kan vegre seg for sosiale situasjoner hvor de opplever at stammingen kan være et hinder, en form for byrde fra å fremstå slik man ønsker, snakke slik man vil. Vi er også kjent med at en del som stammer kan oppsøke improteater eller liknende for å utfordre seg selv.
Hvordan kan improteater være bra, noe positivt for en som stammer?
– Mange som driver med improteater gjør det nettopp fordi de finner det befriende at man ikke behøver å planlegge hva man skal si. Vi øver på forskjellige leker der vi jobber sammen, og vi backer alltid opp hverandres ideer, svarer improlederen, og legger til:
– Jeg tror impro kan være en god øvelse for å bli mer vant til å snakke foran andre, til å utfordre seg selv til å ikke tenke eller bekymre seg over hva man skal si før man sier det, og til å få positive opplevelser i samspill med andre. Og dessuten er impro mye mer enn bare prating, det handler også om å lytte til kroppsspråk og uttrykke seg på flere måter.
Sterud har erfart at det å drive med improteater kan gi et åpent sinn som gjør at du føler deg tryggere og friere i kommunikasjonen med andre.
– Hvis man aldri har drevet med improteater og er nysgjerrig, hva er din anbefaling?
– Prøv! Utfordre deg selv litt! Kom med et åpent sinn, og stol på at den som leder kurset og alle de andre som er med bare vil hverandre godt. Vi skal skape et trygt rom der du selv kan bestemme hvor mye du vil utfordre deg selv, og det er alltid lov til å si nei eller trekke seg litt unna om noe blir for skummelt, sier Sterud.
– Er improteater gøy, og i så fall hvorfor?
– Jaaa! Det er lekent, sosialt og man føler seg alltid mye lettere til sinns etter en improtime.
Tid: Søndag 22. mars, 9:30-12:30.
Sted: Scandic Lillestrøm.
LES MER:
Du er velkommen til å delta på årsmøtehelgen 21.-22. mars 2020 på Scandic Lillestrøm.
Ønsker du å bli medlem i NIFS?