Blog Layout

Anette Aarsland skal senke stressnivået med pusteteknikk

Martin Aasen Wright • 24. januar 2019
PUSTETEKNIKK: Anette Aarsland kommer til årsmøtehelgen i Oslo for å snakke om hvordan pusteteknikk kan senke stressnivået og aktivere den delen av nervesystemet som roer oss ned. FOTO: Jørn Grønlund/Allers
Da operasanger og sangpedagog Anette Aarsland gikk gjennom et samlivsbrudd, innså hun pustens betydning både for stemmen og psyken. Under årsmøtehelgen skal hun snakke om pusteteknikker.

Av: Martin Aasen Wright
Publisert: 24.01.2019

– Pusten er undervurdert. Det at man får bevegelse i diafragma, vil ha en stor betydning for den indre helsen. De fleste puster for overfladisk og med for store mengder luft. Min oppfordring er å puste langsommere, og dypere med mindre luft, sier Anette Aarsland i et intervju med Stamming.no.

Anette Aarsland er utdannet sangpedagog og operasanger, og har siden 2011 drevet firmaet Pusteteknikk AS hvor hun holder kurs og foredrag om pust, og tilbyr konsultasjoner til enkeltpersoner. Hun er i tillegg forfatter av boken «Pusten – Hvordan puste deg trygg, sunn og avslappet, holdt TEDx-talken «Exhales» i Trondheim i 2016, og startet sitt egen utdanning av pusteteknikk-veiledere.

Søndag 17. mars holder hun et tre-timers foredrag for Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS) under årsmøtehelgen på Scandic St. Olavs plass i Oslo.


Senke stressnivået

Det var samlivsbrudd og kjærlighetssorg som skulle bli vendepunktet for Aarsland. Frem til da hadde hun først studert sang ved Agder musikkonservatorium og senere studert opera i åtte år hos flere av verdens ledende pedagoger i Milano, Roma, New York og London. Den alvorlige kjærlighetssorgen Aarsland den gang opplevde, resulterte i et overfladisk pustemønster, og til at hun til slutt mistet stemmen.

– Det å ha studert opera i så mange år uten å lære om pust, var sjokkerende for meg. Først da jeg opplevde å miste stemmen i London, lærte jeg om pusteteknikk. Jeg fikk ikke bare stemmen tilbake, men ble også mye roligere i meg selv, sier hun.

Det var en tidligere operasanger som sammen med sin bror, en øre-nese-hals-spesialist som hadde laget de første pusteteknikkene Aarsland lærte i London. Teknikkene har en stor effekt både på tale- og sangstemmen, forklarer hun. Siden studerte Aarsland andre pusteteknikker i Milano og lest seg opp på forskning om pust.

Grunnlaget for det Aarsland underviser i og holder foredrag om er teknikker hun har lært gjennom flere år og selv videreutviklet. Kjennetegn ved Aarslands pusteteknikk er å starte med en langsom utpust med motstand, etterfulgt av en automatisk innpust. Hensikten er, ifølge Aarsland, å senke stressnivået og aktivere den delen av nervesystemet som roer oss ned.

– Utpusten skal være den aktive av den viljestyrte pusten, og innpusten passiv. Folk tror at det å ta et stort magadrag er det beste vi gjør, men jeg skal forklare hvorfor det er feil, og bidrar til økt angstnivå i kroppen, sier Aarsland.

Pusten er den eneste funksjonen i kroppen som både er autonom og samtidig viljestyrt. Vi må ikke tenke på å puste for å overleve, men vi har mye å tjene på å trene den viljestyrte delen av pusten, legger hun til.

Aarsland vil under årsmøtehelgen gi tilhørerne en innføring i hvordan man med enkle teknikker bevisst kan regulere pusten, og hvilken betydning det kan ha.

Nysgjerrig på stamming

Aarsland har holdt kurs og foredrag for blant annet næringslivet og helsevesenet, og har selv bakgrunn fra psykiatrien hvor hun anvendte pusteteknikkene på pasienter i kritiske situasjoner for å hjelpe dem å roe seg ned.

I april 2018 holdt hun blant annet kurs for Akershus logopedlag og Glittreklinikken (i dag en del av LHL-sykehuset på Gardermoen, red.anm.), og hun har siden 2011 hatt noen få klienter med stamming. Stamming er et felt hun ønsker å lære mer om.

– Pusten er det eneste som endrer seg ved hver emosjon. Hvis vi er sinte eller glade, endrer pusten seg etter det. Hvis vi lærer hvordan vi puster ved hver emosjon, kan vi effektivt lære hvordan vi puster ut av hver emosjon, forklarer Aarsland.

– Det er vel enklere sagt enn gjort, spør vi?

– Det er lett å gjøre. Det er nesten for enkelt til å tro å være sant, men det må selvfølgelig trenes på. Jeg kommer til å vise de elementære øvelsene under foredraget, svarer Aarsland.

Av NIFS 27. januar 2025
NIFS arrangerer Årsmøte og vårseminar den 22.-23. mars på Thon Hotel Opera, Oslo.
12. januar 2025
Ungdomsweekend i år gikk av stabelen 9.august i Oslo med hele åtte flotte ungdommer som valgte å bruke ene helgen sin av sommerferien på å knytte verdifulle bånd med både oss arrangørene og hverandre!
Av NIFS 1. september 2024
NIFS arrangerer Høstweekend den 18.-20. oktober på Scandic Solli, Oslo.
Av NIFS 8. august 2024
Nordic Stuttering Seminar 2024 i Estland
22. juni 2024
Center Logopedi kjører igang Camp Dream, Speak, Live i Norge denne sommeren!
3. juni 2024
BLI MED PÅ UNGDOMSWEEKEND 2024!!
27. mars 2024
NIFS på FFO´s lederkonferanse 2024!
Av NIFS 22. mars 2024
Velkommen til familieweekend på Hove Leirsenter 5.-7. juli 2024
Av Jon-Øivind Finbråten 21. mars 2024
Fra stamming og løpsk tale til musikk
Av NIFS 5. januar 2024
Invitasjon til årsmøte og vårseminar 16-17. mars 2024 på Scandic Solli.
SE ELDRE NYHETER
Share by: