22-24 april kunne vi endelig arrangere Ungdomsweekend igjen. Forrige gang det ble arrangert er helt tilbake i 2018. I 2022 har vi fått 200 000 kroner av LNU for å komme i gang med Ungdomsweekend. Alt i alt er det planlagt å arrangere to treff i 2022. Denne samlingen er derfor den første av to. Arrangementet ble ledet av Morten Blokkdal, Elisabeth Egner og Jon-Øivind Finbråten.
Gaming og sosiale aktiviteter
Det var en litt nervøs gjeng på 11 stykker som møttes fredag ettermiddag med burger på Døgnvill på Aker brygge, men mye av stillheten ble brutt når det ble satt i gang med bli-kjent-leker utover kvelden. Opprinnelig var det 13 som skulle komme, men to meldte avbud grunnet sykdom dagene i forkant.
På lørdag ble vi delt opp i tre lag som skulle konkurrere om å stoppe en snikmorder i Oslo i noe som heter Spygames. Det var langt fra lett, og det var Team Charlie som slo Team Alpha og Team Bravo da vi vandret rundt i Oslos gater for å knekke det som virket som helt umulige oppgaver. Påskelabyrinten på P1 er barnemat sammenlignet med det vi prøvde oss på.
Like etterpå dro vi alle over til Eldorado E-sport ved Youngstorget for pizzalunsj og Gaming. Vi begynte med litt vennlig konkurranse, før alle fikk lov å spille det de ville. Det ble også avholdt en liten VR-konkurranse i Beat Saber, i tillegg til litt FIFA-spilling på konsoll. På kvelden var det god stemning med kortspillet «Mafia», der det kom tydelig frem at enkelte var flinkere til å lyve enn andre.
Det er å dele og utfordre seg selv
Lagleder Morten ledet en liten prat på lørdagen der alle fikk lov å si det de ville om stammingen sin og den løpske talen sin. Mange fortalte at de unngikk ord, selv om de prøver å la være og noen fortalte at de ikke gjorde det like mye her på Ungdomsweekend. Flere syns at det var deilig å bare kunne prate og dele erfaringer. Flere fortalte også at stammingen kunne gjøre dem litt nedfor, at det var litt tungt på psyken og at det var mye de hadde lyst å si i hverdagen som de ikke gjorde. Det å hele tiden få «hæ» og måtte gjenta seg syns de med løpsk tale var slitsomt. Det var ingen som avbrøyt hverandre og alle fikk prate så lenge de ville.
Mange kjente på litt nervøsitet i kroppen da Marte Mørland fra Det Andre Teatret skulle holde et to-timers improkurs for oss. Vi måtte lære å mime, følge hverandres miming og slippe løs fantasien vår og finne på historier. Det tok ikke mange minuttene får usikkerheten forsvant, og ungdommen hadde det veldig gøy.
Veien videre
Hva er det ungdommen ønsker mer av? Det var et av flere spørsmål som ungdommene måtte gruble på før vi rundet av helgen søndag ettermiddag. Ungdommen ønsker flere samlinger, flere møter, lære om stamming og løpsk tale, de ønsker mer reklame på Youtube og TikTok om stamming og løpsk tale, de vil at skoler og medelever skal vite hva det, sist mens ikke minst så ønsker de flere deltagere og lengre samlinger.
For at vi skal klare dette trenger vi dere foreldre, logopeder og ungdommen selv. Ungdommene på Ungdomsweekend ba om at logopedene der ute måtte si fra til ungdommene sine at NIFS fins. De sa at foreldrene til barn og unge som stammer eller har løpsk tale må dele informasjon i sosiale medier. De sa også at ungdommen selv må spre ordet til personer man møter.
Alle som kom på dette treffet ønsker å komme tilbake. Det sier sitt. Vi håper å kunne få med enda flere til neste gang. Av de 11 som deltok, meldte 7 av dem interesse for å være med i en referansegruppe for å hjelpe til ved neste arrangement! Vi må nok kanskje velge ut en mindre gruppe, men det viser at folk er engasjert og at vi er i prosessen med å få Ungdomsweekend inn som en rutine.
Spre ordet, vær så snill.