Blog Layout

Snakk med den stammingen du har

Martin Aasen Wright • 18. oktober 2019

For mange er det å snakke den mest naturlige måten å kommunisere med hverandre på. For andre kan det å delta i en samtale og snakke helt flytende være det man frykter aller mest. 

TA PLASS: Vær tålmodig med oss, gi oss litt ekstra tid til å fullføre setningene. Og til alle som stammer, snakk med den stammingen du har! ILLUSTRASJONSFOTO: IStock
KOMMENTAR: Hva er det en person som stammer frykter mest på vei inn i en samtale? Se for deg en typisk «small talk»-situasjon hvor man hører en summing av prating og latter. På vei inn i lokalet kommer «Jens». Han har tenkt på denne sammenkomsten i flere uker siden invitasjonen kom. I hodet til «Jens» vil ikke den ene tanken slippe taket, frykten for at stammingen skal forhindre ham fra å snakke uten å stamme. 

«Jens» er på ingen måte den eneste som har gruet seg til en sosial sammenkomst der han kjenner på forventningene fra seg selv og de rundt om å kunne delta i samtalene. Bli kjent, knytte kontakter, stille spørsmål, fortelle noe morsomt, være kjapp i replikken, virke interessert, være engasjert. Men stammingen står i veien. Han får ikke sagt det han vil si slik han vil si det. Han blir mer opphengt i hvordan han snakker enn hva han sier. Mest sannsynlig gjør han et godt inntrykk på de andre som han treffer, men «Jens» tenker at han taklet denne sammenkomsten dårlig.

Vi, Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale er en landsomfattende frivillig forening for personer med en taleflytvanske, og jobber for mer kunnskap om stamming og løpsk tale i samfunnet – i barnehagen, skolen og arbeidslivet, og hos foreldre, venner og kolleger. Å delta i en samtale og snakke flytende ligger der som en forventning i møte med andre mennesker, om du skal på en date, jobbintervju eller bli kjent med nye mennesker. Rundt en prosent av verdens voksne befolkning stammer (cirka 70 millioner mennesker), og tilsvarende i Norge, omtrent 50.000. Rundt ti prosent av barn i småbarnsalder har perioder med stamming. De fleste barna slutter naturlig å stamme, men ikke alle. 

For tilhøreren kan stamming kjennetegnes ved brudd i taleflyten som repetisjoner, forlengelser og blokkering av ord og ordlyder, og tilleggsatferd som grimaser og lukking av øynene når man ikke får ut ordet. For personen som selv stammer er stamming mye mer. Tankene og følelsene rundt stamming kan bli definerende for ens sosiale fremferd. Forventningene vi har til vår egen evne til å snakke som «alle andre» og hva «alle andre» måtte forvente av oss, bidrar til å bygge opp en frykt for å være sosial slik vi ønsker. Stammingen er i veien.

Tirsdag 22. oktober er den internasjonale stammedagen, og i hele oktober har The International Stuttering Association (ISA) oppfordret personer fra hele verden som stammer til å lage korte videopresentasjoner i sosiale medier hvor de forteller hvilke erfaringer de har med stamming og hvordan stamming påvirker kommunikasjonen og møter med andre mennesker. Årets oppfordring er at alle som stammer snakker med den stammingen de har.  

I Sverige har 25 år gamle Andrea Stéen startet en Facebook-gruppe, #Projektprata hvor hun oppfordrer til at alle som stammer skal tørre å prate og ta plass i samfunnet. I et åpenhjertig intervju med KK nylig fortalte Stéen om hvordan hun gjennom store deler av oppveksten var taus og unngikk de fleste sosiale situasjoner på grunn av stammingen. Vendepunktet kom da hun først meldte seg på en ungdomshelg for andre som stammer og senere dro på en internasjonal konferanse i USA om stamming med rundt 800 deltakere som stammet.

For som Andrea Stéen sa i KK-intervjuet: «I en verden der alt må gå fort, kan det iblant kjennes vanskelig for mennesker som stammer å ta plass og mange lever i stillhet og redsel for hva andre skal synes om at de stammer».
Det trenger ikke å forbli sånn. Det første skrittet for en som stammer, er å begynne å snakke tross stammingen. Snakke med den stemmen du har. For vi som stammer har hatt god tid til å tenke før vi får anledning til å snakke. Vi har mye å bidra med i samtalen. Vær tålmodig med oss, gi oss litt ekstra tid til å fullføre setningene. Og til alle som stammer, snakk med den stammingen du har!
Av NIFS 27. januar 2025
NIFS arrangerer Årsmøte og vårseminar den 22.-23. mars på Thon Hotel Opera, Oslo.
12. januar 2025
Ungdomsweekend i år gikk av stabelen 9.august i Oslo med hele åtte flotte ungdommer som valgte å bruke ene helgen sin av sommerferien på å knytte verdifulle bånd med både oss arrangørene og hverandre!
Av NIFS 1. september 2024
NIFS arrangerer Høstweekend den 18.-20. oktober på Scandic Solli, Oslo.
Av NIFS 8. august 2024
Nordic Stuttering Seminar 2024 i Estland
22. juni 2024
Center Logopedi kjører igang Camp Dream, Speak, Live i Norge denne sommeren!
3. juni 2024
BLI MED PÅ UNGDOMSWEEKEND 2024!!
27. mars 2024
NIFS på FFO´s lederkonferanse 2024!
Av NIFS 22. mars 2024
Velkommen til familieweekend på Hove Leirsenter 5.-7. juli 2024
Av Jon-Øivind Finbråten 21. mars 2024
Fra stamming og løpsk tale til musikk
Av NIFS 5. januar 2024
Invitasjon til årsmøte og vårseminar 16-17. mars 2024 på Scandic Solli.
SE ELDRE NYHETER
Share by: