Vellykket sommerleir for barn som stammer i Lillehammer

Arrangementet er et kjempetilbud, sier barna selv. Familieweekend samler hver sommer barn som stammer til en sosial og lærerik helg.

Tekst: Ciel Waagenes Udbjørg

Det er i juni det skjer. Noen svir av masse brennbart for å styrke solen, andre sykler 540 kilometer for moro skyld, og atter andre møtes på et hotell i Lillehammer for en weekend med NIFS-ere. Tillike med bålbrennerne og syklistene hadde NIFS bestilt godvær, og det fikk vi til gangs!

Helgen 22.–24. juni var det igjen tid for Familieweekend med Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS). Hver sommer arrangerer Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS) en sommerleir for barn som stammer. NIFS arrangerte Familieweekend første gang i 2014 på Gjøvik, og hvert år har rundt 25-30 barn deltatt på arrangementet.

I år hadde totalt 50 meldt seg på, derav 23 barn.

Lang tradisjon

Familieweekend er en sommerleir for og med barn, det er lek og moro hele helgen. Monica Juliebø har hatt lederansvaret for Familieweekend siden 2015 og var en sentral aktør også på tidligere arrangementer. I god tradisjon ble barna også i år delt inn i tre grupper; de små, de mellomstore og tenåringer, mens vi voksne ble sittende samlet på egne bord. Vi fikk en «selskapslek», navnlig et kort med «sann/usann» på, der vi skulle si navnet vårt og en påstand som var sann/usann. Deretter skulle vi andre gjette om den var sann/usann, og den med flest riktige «vant».

En fin-fin-måte å bryte isen på og lære navn. Innledningsvis hadde vi alle presentert oss, barn som voksne tok til mikrofonen. Her var det deltakere fra Ålesund, Mosjøen, Ytre Enebakk, Nesodden og Molde. Kveldens offisielle program ble avsluttet med en Kahoot-quiz, med stor deltakelse, og «ungelaget» vant glatt over oss fra «oldsakssamlingen».

Som en aller siste oppgave fikk vi i oppdrag å komme på fem spørsmål til lørdagens Kahoot (der det skulle være 40 spørsmål!).

Berg-og-dalbane_FW2018
SOSIALT: Familieweekend er et sosialt arrangement for og med barn som stammer. FOTO: Trude Myklebust Osnes
Berg-og-dalbane i Hunderfossen

På lørdag var det tur til Hunderfossen Familiepark. Takket være et logistisk lykketreff (og en ikke så liten Monica-kraft) klarte vi å stable oss inn i egne biler. Dermed sparte vi alt bryderiet med buss og drosje som vi opprinnelig var blitt forespeilet.

Vi var heldige med været (sol og ikke for varmt) og attraksjonene var mange og spennende, berg-og-dalbane, vikingskip, eventyrtog, rafting, tømmerrenne og «trolldroppet».

Nærmere lunsj okkuperte Monica en grill, og med bistand fra gode hjelpere ble hele NIFS-flokken fôret med pølser. Barna var høyt og lavt, og så ut til å riktig storkose seg sammen,

Endelig fikk jeg så tid til å prate litt med noen, og først ut ble Maryam Sadat-Kihle, som var sammen med Roar og William.

– Hva synes du om weekenden så langt?

– Kjempehyggelig! Det er andre gang vi er med, og artig å se igjen gamle kjente. Lillehanner (og Hunderfossen) er et fint sted, selv om det var lang reise fra Tjøme. William er meget fornøyd med helgen! sier Maryam.

– Familieweekenden er et kjempetilbud, alle burde komme!

– Så lurer jeg på om det hadde vært en tanke med en «barneleir», for «selvgående» barn, sånn 6+ og litt oppover, Kanskje inklusive ungdom (litt sånn á la fotball/speiderleir)?

– Men summa summa summarum: Håper dette tilbudet med famileweekender fortsetter!

Også Henrik, sønnen til Lena Schille, var kjempefornøyd, med sin første Familieweekend. å slå kloa i en tenåring er ikke helt enkelt…

– Alt var topp! sier han.

Familien Ole Jørgen Osnes, Trude Myklebust Osnes og Hanna Tønnesen (og lille Emma) var på sin andre Familieweekend. Trude kunne ikke rose arrangementskomiteen ved Monica Juliebø og Anne Marie Heidenreich nok.

– De hadde gjort en kjempejobb både med alt på hotellet og det store fokuset på det sosiale, både for de som stammer og de rundt. Og masse kudos til Monica for inndelingen i aldersgrupper! sier Trude.

Kari Anne Karlsen, med Per Kolstad og Julie (13), var også fornøyd.

– Det var hyggelig å møte andre som stammer og høre om andres erfaringer, sier hun.

Julie var på sitt aller første treff, og ville gjerne komme igjen neste gang. I løpet av helgen hadde hun blitt inspirert til å lage en «powerpoint»-presentasjon om stamming for klassen til høsten (hun begynner da på ungdomsskolen, og bare en tredjedel fra gamleklassen er med videre). Hun var også interessert i å være med på Ungdomsweekenden til høsten.

Gokart_FW2018
TRADISJON: Familieweekend ble for første gang arrangert i 2014, og arrangementet er hver sommer i slutten av juni. På bildet fra venstre ser vi Hanna, Henrik, Emma, Petter og Pål. FOTO: Trude Myklebust Osnes
Mest sosialt, noe faglig

Etter middag lørdag var det samling i «storsalen» igjen. Monica løftet stemningen med å kjøre i gang biten ned praktisk informasjon til tonene av Queens «We Will Rock You», med entusiastisk deltagelse fra salen. Etterpå ble det ny Kahoot, demo på en dans fra «Forthnight» ved fire-fem av gutta (og Monica) toppet med karaoke og stolleken.

Eivind Nordlie, tidligere styremedlem og økonomiansvarlig i NIFS, har vært på alle famileweekendene til nå, og var ytterst fornøyd med årets, med bra tilbud for barna både på hotellet og på Hunderfossen. Ifølge Nordlie er det å skreddersy et arrangement en krevende oppgave, og at det i begynnelsen var for mye faglig innhold som i Kristiansand for tre år siden.

– Det viste seg jo at Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet som gir offentlig støtte til frivillige organisasjoner, red.anm.) ville ha mye mer sosialt samvær og mindre fag på disse treffene, noe årets treff så avgjort avspeilte. Treffene har blitt bedre og knytter sammen barna, nettopp fordi det legges så stor vekt på det sosiale, forklarer Eivind Nordlie.

– Det er bra at det faglige ikke er så veldig i fokus, famileweekendene skal være for det sosiale. Det er gull for barna å møte andre, både voksne og barn, som stammer!

Monica FW2018
ORGANISATOR: Monica Juliebø har gjennom flere år bygget opp Familieweekend til å bli et veldig populært arrangement. FOTO: Ciel Waagenes Udbjørg
Stamming i skolealder

Helgen 5.-7. oktober arrangerer NIFS en ungdomsleir i Oslo, #ViErUngStammen. Den første ble holdt i fjor etter signaler om at flere av de eldre barna på Familieweekend ønsket et tilsvarende arrangement for noen på sin egen alder.

Søndag i Lillehammer holdt logoped og medlem av NIFS’ Faglig utvalg, Tommy Olsen et interessant foredrag om stamming og stammebehandling. Han stammer selv, og hadde derfor en egen tilnærming til nettopp det å stamme, årsakene til stamming og behandlingsmetoder, med særlig vektlegging på stamming i skolealder, det vanskeligste feltet for logopeder, ifølge Olsen.

Foredraget var godt gjennomarbeidet og interessant!

post@stamming.no