Ny bok om stamming utgis med støtte fra Extrastiftelsen

Ny bok om stamming utgis med støtte fra Extrastiftelsen

Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale gir ut bok om stamming i begynnelsen av mars. «Ord til besvær – Livet med stamming» er den første i Norge som forteller livshistoriene til personer som stammer. Utgis med støtte fra Extrastiftelsen.

Stamming er en ufrivillig rytmeforstyrrelse i talen i form av repetisjoner, forlengelser og blokkering av lyder. Vansker med taleflyten oppstår som regel i 2-5-årsalderen. Omtrent ti prosent stammer i småbarnsalder. De fleste slutter etter hvert å stamme, men rundt en prosent fortsetter å stamme i voksen alder, hvor de fleste er menn. For mange som stammer er stammingen tabubelagt. En skam over at man ikke snakker som andre, og over at man ikke snakker flytende slik de aller fleste gjør. Mellom 40.000 og 50.000 voksne mennesker i Norge stammer.

Dette er den første boken i Norge om hvordan det er å leve med stamming, og gir et unikt innblikk i hvordan det er å stamme hver dag, hele livet. Vi møter ni voksne 26 til 74 år, to kvinner og syv menn. Alle sammen har til felles at stammingen har virket inn på hele livsløpet og vært en hindring ved mange viktige valg, når det gjelder skole, studier, arbeidsliv, kjærlighetsliv, venner og familie. I boken forteller ni personer hvordan de har taklet stammingen på sin måte. Om sine personlige veier mot et felles mål: å få sagt det de vil si, slik de ønsker å si det. Men vi får også være med på oppturene. Øyeblikk med fremskritt og nærmere et liv med bedre taleflyt og økt frihetsfølelse.

I fire korte fagkapitler gir logopedene Hilda Sønsterud, Åse Sjøstrand og Karoline Hoff og sosiolog Bennedichte R. Olsen svar på sentrale spørsmål som: Hva er stamming? Hva er årsaken? Vi kan også lese om hvilken innvirkning stamming har på det sosiale og emosjonelle, og hvilke stigma som er knyttet til stamming. Boken skal vekke interessen hos den allmenne leser om hva stamming er, både sett fra et faglig ståsted og hvordan det er å leve med stamming for den enkelte. Målgruppen er blant andre personer som stammer og andre som er interessert i problemstillingen, foreldre, lærere, barnehagelærere, logopeder, psykologer, PP-tjenesten i kommunene. 

«Ord til besvær – Livet med stamming» utgis av Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale på Abstrakt forlag. Boka er en videreføring av er prosjekt Å være voksen - og stamme. En kartlegging. Begge støttet av Extrastiftelsen. 

Extra 1001

Boklansering

Lørdag 18. mars klokken 16:00 arrangerer Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale bokbad på Eldorado bokhandel. Programleder er Kristin Oudmayer fra Unicef Norge og forfatter av tre bøker om mobbing.

Lenke til Facebook-arrangement

For mer informasjon og intervjuavtaler:

Martin Aasen Wright, styreleder og presseansvarlig i Norsk interesseforening for stamming og løpsk tale (NIFS), telefon: 984 30 273, epost: martin.aasen.wright@gmail.com

«Ord til besvær – Livet med stamming»

  • Are Albrigtsen, Tormod Stauri og Martin Aasen Wright (red.)
  • Abstrakt forlag
  • Utgis 2. mars 2017
  • Lansering 18. mars 2017 16:00-17:30 på Eldorado bokhandel, Oslo

Kjøp boka av NIFS